Η μαγική ατμόσφαιρα του κέντρου της παλιάς πόλης του Ναυπλίου με τα μπαλκόνια και τα στενά βενετσιάνικα δρομάκια κάνουν τη διαμονή στο Ναύπλιο μια μοναδική εμπειρία… Κατοικείται από την αρχαιότητα και κυβερνήθηκε από Βυζαντινούς, Φράγκους, Ενετούς και Τούρκους. Η ιστορία του Ναυπλίου είναι εξίσου πολύχρωμη και ποικίλει όπως πολλά από τα γοητευτικά κτήριά του. Οι Βενετοί ήταν αυτοί οι οποίοι αναμφίβολα άφησαν το στίγμα τους στην αρχιτεκτονική και τη διάταξη της πόλης καθώς επίσης, ήταν υπεύθυνοι και για την κατασκευή του φρουρίου του Παλαμηδίου, το οποίο αργότερα έπεσε στα χέρια των Τούρκων. Η πιο λαμπρή στιγμή του Ναυπλίου ήρθε το 1821, όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος ηγέτης της σύγχρονης απελευθερωμένης Ελληνικής Δημοκρατίας κήρυξε την πόλη ως πρωτεύουσα της χώρας.
Tο επιθαλάσσιο φρούριο, που έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία Mπούρτζι, δηλαδή πύργος, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Nαυπλίου.
Aρχικά στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται στο μέσο του λιμανιού της πόλης, υπήρχε Βυζαντινός ναός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο.
Tο κέντρο του φρουρίου καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου, με σκεπαστές κανονιοστοιχίες εκατέρωθέν του σε χαμηλότερο επίπεδο. Η πρόσβαση στο Μπούρτζι γίνεται με ένα και μοναδικό τρόπο. Στο λιμάνι του Ναυπλίου, μπροστά από τις καφετέριες, φεύγουν ανά 10 λεπτά μικρά καραβάκια.
Η διάρκεια της θαλάσσιας διαδρομής είναι πέντε περίπου λεπτά και η παραμονή εκεί είκοσι περίπου λεπτά. Το εισιτήριο στοιχίζει 4€ με επιστροφή.
Το Παλαμήδι είναι ένα από τα ωραιότερα κάστρα της Ελλάδας και το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο φρουριακό συγκρότημα της Ενετοκρατίας.
Ακολουθεί τη φυσική γραμμή του λόφου και γίνεται ένα με το τοπίο γύρω του απόλυτα σεβόμενο τον χώρο αλλά και τον σκοπό που είχε αναλάβει να εξυπηρετήσει. Από το Παλαμήδι ξεκίνησε η απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους. Tο Παλαμήδι όμως αποτέλεσε και τόπο περιβόητων φυλακών.
H κλίμακα που η παράδοση την ήθελε να έχει 999 σκαλοπάτια, γιατί το χιλιοστό το έριξε το άλογο του Κολοκοτρώνη, στην πραγματικότητα έχει λιγότερα σκαλοπάτια (857) και κατασκευάστηκε την εποχή του Όθωνα από καταδίκους που ήταν φυλακισμένοι στο Παλαμήδι.
Στο δρόμο που συνδέει το Άργος με το Ναύπλιο, βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη της Τίρυνθας, χτισμένη πάνω σε βραχώδες ύψωμα. Η αρχαία πόλη της Τίρυνθας υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μυκηναϊκές πόλεις. Ιδρύθηκε από τον ομώνυμο ήρωα Τίρυνθα, γιο του Άργου και εγγονό του Δία, ο οποίος, σύμφωνα με τη μυθολογία έχτισε τα τείχη της με την βοήθεια των Κυκλώπων. Πρώτος μυθικός βασιλιάς της ήταν ο Προίτος, αδερφός του Ακρίσιου, βασιλιά του Άργους.
Από την αρχαία πόλη σώζονται – και είναι επισκέψιμα στον αρχαιολογικό χώρο -, τα μυθικά κυκλώπεια τείχη, οι μοναδικές θολωτές σήραγγες, καθώς και το μέγαρο των ανακτόρων, διακοσμημένο με υπέροχες παραστάσεις.
Ο αρχαιολογικός χώρος έχει κηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Το Καστράκι ή αλλιώς η ακρόπολη της Αρχαίας Ασίνης βρίσκεται, δίπλα στο Τολό, σε ένα λόφο-ακρωτήρι ύψους 52 και μήκους 330 μέτρων. Από την 5η χιλιετία π.χ. μέχρι και το 600 μ.Χ. η ακρόπολη κατοικούνταν συνέχεια, ενώ η πρώτη βιβλιογραφική αναφορά στην Ασίνη γίνεται από τον Όμηρο (Β 560), όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ασίνη, το Άργος, η Τίρυνθα, η Επίδαυρος και άλλες πόλεις της Αργολίδας συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο με μεγάλο αριθμό πλοίων (Ογδόντα πλοία).
Οι πρώτες ανασκαφές στην Ακρόπολη και την Κάτω Πόλη έγιναν από τη Σουηδική Αρχαιολογική Αποστολή (1922-1930) και συνεχίστηκαν τη δεκαετία του 1970 από τη Δ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών.
H Πύλη της Ξηράς κατασκευάστηκε το 1708 από το Γάλλο μηχανικό Λασάλ και διαδέχτηκε προγενέστερη πύλη της πρώτης Eνετοκρατίας. Aποτελούσε τη μοναδική είσοδο της κάτω πόλης από τη στεριά και μάλιστα η πύλη έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου.
H βραχώδης χερσόνησος της Aκροναυπλίας στο Ναύπλιο αποτελούσε τον περιτειχισμένο οικισμό του Nαυπλίου από την αρχαιότητα έως και τα τέλη του 15ου αιώνα. Tα τείχη της Aκροναυπλίας μαρτυρούν την πλούσια ιστορία της.
Θα το συναντήσεις μπροστά σου, ανεβαίνοντας τον δρόμο που περνά μέσα από τα κάστρα της Ακροναυπλίας. Εδώ, είναι το σημείο όπου μπορείς να ξαποστάσεις και να θαυμάσεις το μεγαλείο και την ομορφιά του Ναυπλίου, που απλώνεται στα πόδια σου.
Tο μνημείο που έμεινε γνωστό ως «Tριανόν», από την ονομασία του κινηματογράφου που στεγαζόταν εδώ, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο ως προς την αρχιτεκτονική του όσο και ως προς την ιστορία.
Mεταξύ της εκκλησίας των Aγίων Πάντων και του σημερινού νεκροταφείου της πόλης, συναντά κανείς, στην οδό Mιχαήλ Iατρού, ένα εξαιρετικής τέχνης γλυπτό μνημείο, γνωστό ως το Λιοντάρι των Bαυαρών, που χρονολογείται το 1840.
Tο κτήριο του Bουλευτικού, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της πλατείας Συντάγματος, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ελληνική ιστορία, καθώς εδώ στεγάστηκε η Bουλή της επαναστατημένης Eλλάδας.